Kezdőlap » A Küldetésünkről

A Küldetésünkről

by Szigetem Admin

Ez itt egy Sziget, ahová a hajótöröttek partra vetődnek.

Jók és rosszak, olyanok, mint mi. A partra vetettek szigete. A hajótöröttek szigete. Az embereké, akikre mások azt mondták: nincs rátok szükség. Akikre azt mondták: nem vagy jó semmire, elavult a tudásod, nem jó a hozzáállásod, nem vagy elég kreatív, ósdi felfogású vagy. Oltatlan vagy, sőt: egészséges vagy, ami manapság eredendő bűn! Aztán ami a legnagyobb főbűn: intelligens vagy, ezért nincs helyed a társadalomban, és számkivetett vagy. Nem értik a beszéded, pedig magyarul beszélsz, szépen, szabályosan, hiba nélkül, szebben mint Arany János valaha beszélt és írt. Mégis számkivetett vagy, illetve azzá lettél. Mert az ún. egészséges és erős társadalom lezárta, és pecsétet nyomott az aktádra, mint szüleinknek anno 40 éve tették. Pedig kívülről, érts: Google nélkül idézed Dosztojevszkijt, és a Szentírást is.

Azért vagy számkivetett, mert nem a megfelelő helyen vagy, tehát nem veled van a baj, hanem Velük! A kérdés az, hogy kik azok, akikre mi azt mondjuk, hogy velük! Ők. A Többség. Az Erősek. A Tévedhetetlenek. A Titánok. A Mindent Jobban Tudók. A Mindenki Mást Letaposók.

Nálunk nincs ilyen, itt mindenki új emberré válhat, vagy épp maradhat annak, aki mindig is volt, és jól érezné magát a bőrében, ha hagynák.

Nálunk olyan helyen vagy, ahol az értékeid nem hátrányt jelentenek!

A Sziget egyfajta sorsközösségbe varázsol minket valamilyen formában, mert mindnyájan a túlélésért küzdünk. Ezért mindenkire szükségünk van, aki hozzátesz a dolgokhoz, és senki olyanra, aki csak elvesz. Mindegy, honnan jöttél, mi a vezetékneved, és hogy mekkora nagy ember voltál azelőtt, vagy ha a legkisebb senki is, csak egy porszem. Az számít, aki ezután akarsz lenni, velünk és általunk, illetve saját magad által! Mi nem elveszünk abból, amid van, hisz mi maradhatott neked, ha hajótörést szenvedtél? Ami viszont benned van, azt sohasem vesszük el, hanem csak gyarapítjuk, és ha akarod elfogadod, ha nem akarod, akkor nem, mert legbelül a saját autonómiád csakis a tiéd, rád tartozik! A megítélésed viszont a szerint való, amit teszel másokért és önmagadért, és nem az, amit gondolsz és mondasz. Fontos viszont a tudásod, ami értékes lehet másoknak, és ha azt megosztod, azáltal mások gyarapodnak, és ezáltal te magad is!

Mi egyfajta új telepesek vagyunk, akik elfoglalunk egy olyan területet, ami nem kellett senkinek sem: a jóság, a szeretet, a megbecsülés, az egymás iránti feltétlen tisztelet és egymásért való tenni akarás Szigetét! Ez kezdetben egyfajta virtuális tér, ami reményeink szerint hamar fog manifesztálódni valamilyen formában, amit most még nem tudhatunk előre. De fontos lesz, talán a legfontosabb, hogy ne legyünk mindenkitől elzárt part, hanem legyenek átkelő helyeink, ami összeköt minket a világgal. Azzal a világgal, ami azelőtt kivetett minket.

 

Dóka Sándor

—Szigetem.hu –