Kezdőlap » A tudatos táplálkozásról, általában

A tudatos táplálkozásról, általában

by Szigetem Admin

Azzá válsz, amit táplálékként magadhoz veszel!
Ez szimpla fizika.

Az emberi szervezet képes ugyan szélsőségesen rossz táplálkozás közepette is előállítani bizonyos nélkülözhetetlen fehérjéket, egyéb építőanyagokat, vagy mondjuk szénhidrátot égetéssel, elraktározott zsírszövetekből, vagy fehérjéből lebontva. Ideig óráig – főleg fiatalon -, de ennek később komoly ára van.

Az evolúció során az ember elvesztette azt a fajta reprodukciós képességét, mint sok más élőlény. Vannak egyszerűbb életformák, pld. puhatestűeknél, akik végtagot növesztenek, de a hüllőknél is megfigyelhető, az egyszerű gyíkoknál, “elhagyja” a csapdába esett farkát, és elszalad, és ezután új testrészt növeszt. Vagy sok rovarféle vagy kígyók vedlése, szintén.
A kutya félék kizárólag húsféléből is képesek C-vitamint előállítani, nem szükséges nekik télen citromos vagy csipkebogyós kivonatot adni, és a vadon élő farkasfélék sem csócsálják a csipkebogyókat, mert a szervezetük előállítja az elejtett őzgidák elfogyasztásából származó húsokból és zsiradékokból.
Az emberi szervezet nem ilyen. Nekünk muszáj magunkhoz venni sokféle táplálékot. Az evolúciónk során ugyan alkalmazkodtunk a húsfélék fogyasztásához a jégkorszakok alatt (amelyek 20 ezer évenként menetrend szerint jönnek).

Az életkilátásaink nagyban függenek tehát egyrészt az elfogyasztott táplálékoktól, azok összetételétől: zsírok, fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok.
Másrészt viszont függnek a saját anyagcserénk minőségétől.

Itt kezdődnek a gondok általában!

Mert ugyanazok a táplálékforrások, amelyekből építkeztél mondjuk 35-40 éves korodig, amelyből felépítetted a csontozatod, az izomszöveteid, egyéb belső szerveid sejtszöveteit, és amivel ellátod napi szinten magad energiával, egyszer csak ugyanazok az alkotóelemek hirtelen, néha átmenet nélkül az ellenségeiddé válnak, és idővel elkezdenek kvázi mérgezni, mert az anyagcseréd nem képes feldolgozni egyik vagy másik összetevőt.

Az anyagcsere zavarok közül talán a legtöbb komplikációt a cukorbetegségek jelentik, mert képzeld el: amikor munkára vagy kényszerítve, mert élni kell, dolgozni kell – aközben limitálva lesz a napi szénhidrát beviteled, mert kerülnöd kell egyes élelmiszereket, épp azokat, amiből a legtöbb energiát lehet felszabadítani a napi munkavégzésed során! A hasnyálmirigy alul működése miatt képtelen a szervezeted előállítani kellő mennyiségben inzulint, ami a cukor lebontásáért felelős. Ezért hamarosan pótolni kell, ha nem akarsz kidőlni a sorból! Máris itt a baj, hirtelen megérted, hogy már nem ehetsz mindent, fel kell hagynod a szülinapi tortával, csokoládékkal, sőt, ami a magyar ember számára külön tragédia: a fehér kenyérrel – mert ugyan kevesen tudják, de ezt nevezik az egészséges táplálkozással ill. tanácsadással foglalkozó szakemberek “a csendes gyilkosnak”. Alattomos, sunyi, mert nem cukor, senki nem gondolná, hogy miatta van 10 felett a napi cukor átlagod! Csakhogy mi az a munka manapság, amit gabona bevitel nélküli étrenddel el lehet végezni? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy egy monitor előtt ülve dolgozhat, de még a szellemi munka is bőven szénhidrát igényes, mert pld. az agyi működéshez megint csak elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát! Kvázi, cukor nélkül megáll az agyműködés, jó mi?

És most akkor hogyan tovább? Hogyan lehet napi 180 gramm szénhidrát limit mellett házat építeni, vagy épp vállalkozást vezetni, menedzselni?

És ott vannak a többi, úgymond “félkész” ételek, amelyek tele vannak E-formulákkal, színezékekkel, térfogatnövelőkkel, mesterséges ízesítőkkel, kukoricakeményítővel, esetleg hozzáadott cukorral? A májad napi szinten hatalmas mennyiségű méreganyaggal kénytelen megküzdeni, és hidd el, ezt nem fogja tudni “lineárisan” életed végéig megtenni, erre nem lesz képes! Már most gondolnod kell erre!

Szép kilátások, ugye?

És mindeközben mint tesz az Állam, a Mindenható? És nem csak nálunk, hanem szerte a világon?

Megemeli a nyugdíjkorhatárt, most még (!!!) 65 évre, de bevallottan nem akarnak itt megállni!
Kérdezem: hogyan leszel képes mondjuk ugyanazt a munkát elvégezni 62 évesen cukorbetegen, lerongyolt májjal – még ha egy gramm alkoholt sem fogyasztottál, akkor is -, és ráadásul kb. 60-70 %-os tüdővel, 50 %-os szívműködéssel? Mert a munkahelyen nincs ilyen megkülönböztetés, azt mondják, van helyetted 100 másik! És igazuk is van ebben konkrétan, a világ erre felé tart!

Ha most, 40 évesen még Istennek képzeled magad, és ha így élsz tovább Istenként, és nem tanúsítasz kellő alázatot az Élet törvényszerűségeivel szemben, akkor 40 és 50 után gyorsan megszűnsz Istennek lenni! Ez ellen pedig már most tenned kell, főleg ha már most 50 felett vagy, és már most érzed a kor súlyát! Az életednek azon része van hátra, amikor a dolgok legjobb esetben nem romlanak, de nagyobb százalékban inkább igen, sajnos, jön a lejtmenet.

Ráadásul ehhez jön még egy kis ráadás az élettől: Azt hiszed, van még elég időd!

A legfontosabb tapasztalatom az élettől, az eddig 60+ megélt évek által: ez életünk legnagyobb tévedése! Aki ebben ringatja magát, hogy még “csak” 40 éves, és mit akarnak a 60 évesek, azt mondom: az évek, vagyis maga az idő nem lineáris! Nem bizony! Azt hiszed, hogy ha mondjuk most életed felénél vagy, és meg fogsz élni másik 40 évet, akkor ugyanannyi lesz? Hát nem, képzeld, hogy nem így van, mert minél öregebb leszel, annál hamarább lepereg 1 év, ez bizonyított tény, ne higgy nekem, olvass utána (a Google a barátod)! Mert egy 10 évesnek 1 év végtelen hosszú idő, mert az eddig eltelt 10 évéhez viszonyítva, ahhoz képest 1 év valóban sok! De egy 60 évesnek 1 év kb. hatszor gyorsabban telik el, mert ez eddigi életének egyhatvanad része csupán! Tehát, vigyázz az idővel, mert ebben a korban az idő inkább az ellenségeddé válik, mint a barátoddá!

A mi dolgunk itt és most az, hogy ezt minél későbbre kitolni ezt a “lejtmenetet”, és hidd el, erre vannak nagyon jó példák, és most nem konkrétan csak a mi cégünk termékeire gondolok, hanem úgy általában a tudatos gondolkodásmódra, amivel együtt jár kézen fogva a tudatos táplálkozás is, mert azzá válunk, amit elfogyasztunk.

Fizika, általános iskola.

— Szigetem – gyógyulunk, nem gyógyítunk

Ha érdekel a téma, és többet szeretnél megtudni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Email*
Név*
és hozzájárulok, hogy e-mail címemre marketing tartalmú leveleket küldjenek.

 

— Szigetem – gyógyulunk, nem gyógyítunk

related posts

Leave a Comment